Általános tudnivalók

Vissza
Category: Rafting / Location: lienz / Közzétéve: 24 Dec-2014

1

 likes
Megosztás:

Általános tudnivalók rafting / vadvízi túra témában

Azokat az általános tudnivalók at gyűjtöttük össze, amik feltétlenül szükségesek egy vadvízi túrán való részvételhez. 

Fontos infó – VÍZGARANCIA: amennyiben nincs élvezhető víz raftoknak ( min. 40m3/s) visszakapod a befizetett programok árát vagy választhatsz vadvízi kenuzást, mert bokáig érő vízben nincs rafting! 

Első gondolatok 

Mi az a rafting? 4 vagy több személyes általában ovális gumihajóval gyors folyású, kanyargós, hullámos folyón való evezés.

Vadvízi kenu/miniraft/fun boat?  2-3 személyes gumihajók, könnyebb vadvizekre.

Hova menjek? Kelet Tirolba, mert ott mindig süt a nap, gleccser táplálja a folyót így egész évben van víz és rengeteg különböző nehézségű szakasz közül lehet választani. A táj gyönyörű, az étel és ital fantasztikus. 

Merre menjek?  Útvonal javaslat KLIKK; Mivel menjek? A vonat/busz drágább és macerásabb mint a személyautó, javasoljuk a rendszeresen induló mikrobusz járatainkat vagy a telekocsi rendszert.

Milyen messze van? Kelet-Tirol, Lienz Budapesttől kb. 600 km.  

Mit vigyek? Kényelmes ruha, sportcipő, naptej, fürdőruha, szemüvegpánt, fényképező; a vízre hozz tartalék pólót, zoknit ami vizes lehet.

Úszni mennyire kell tudni? A lényeg, hogy ne legyen víziszonyod, erős evezéseknél fontos, hogy magabiztosan mozogj vízben.  

Nehéz lesz? A vadvízi evezésnél is, mint a sízésnél vagy a többi kalandsportnál különböző nehézségekből választhatsz, ezt a vadvízi nehézségi skála mutatja meg neked. 

Gyerekekkel mi lesz?  6 éves kortól részt vehetnek a nekik megfelelő programjainkon.

VADVÍZI NEHÉZSÉG SKÁLA (wwI-VI), white water I-VI: – I. nagyon könnyű víz, hirtelen kanyarok, kevés akadály; – II. könnyű, kisebb hullámok és zúgók; – III. közepes, sok akadály, szabálytalan hullámok, jó manőverezés kell; – IV. nehéz, zúgók, kisebb vízesések gyakoriak, az útkeresés bonyolult; – V. különösen nehéz, erősek a zúgók. A partról felderítés elengedhetetlen, helyiektől minél több információt kell begyűjteni evezés előtt.  Csak tapasztalt vadvizeseknek javasolt! – VI. szinte teljesen járhatatlan, a legkisebb hibának is végzetes következményei lehetnek/lesznek. Figyelem, a szintek közötti különbség nem egyenletesen növekszik, pl: II-ről III-ről a váltás jóval könnyebb, mint mondjuk IV-ről V-re!

Neoprén ruha alá mit vegyek?  fürdőnadrág, zokni, póló és ha van vékony alsó és felső alá öltözeted (pl: bringázáshoz, sportoláshoz, sízéshez…) az a legjobb. 

Lábbeli: neoprén cipő jár a felszereléshez. Melegen tartja a lábat a hideg vízben.

Meddig maradjak? Általában 2-3 napra jönnek a vendégek, aztán megbánják, hogy nem vettek ki plusz egy-két nappal több szabadnapot. Már csak a látnivalók miatt is érdemes minél tovább maradni.  Biztosítás? Kötelező, lehetőleg olyan ami extrém sportokra – raftingra is érvényes. Nálunk online is megkötheted — KLIKK

Részletes leírások a helyszínről

Ausztria

Ausztria (nyugati szomszédunk) a turisták közkedvelt országa, legnagyobb területét az Alpok hegyei foglalják el, fekvése kontinentális. Bővebb információk Ausztriáról:  Ausztria wikipédia, Ausztria.lap.hu, Austria.info. Téli gumi, hólánc!

Osttirol  – Lienz, a NAP városa! 

Kelet-Tirol (németül Osttirol) Ausztria Tirol államának egy része. Adminisztratív központja Lienz város. Európában, mint az extrém sportok egyik legösszetettebb paradicsoma van számon tartva,  de az aktív kikapcsolódás mellett széles skálájú kulturális sokk is éri az idelátogatót. Bővebb információk  Kelet Tirol-ról  wikipédiaKelet Tirol.lap.hu;

Isel folyó, mert minél többet süt a nap, annál több vizünk van!  

Ausztria két legmagasabb hegye a Grossglockner (3798 m) és a Groosvenediger (3666 m) a Hohe Tauern Nemzeti Parkban található. Állandó, stabil vízállás jellemzi, mivel a két hatalmas hegy gleccserei táplálják. Az Isel folyó -a környék “fővárosát”- Lienz-et is ketté szeli, tehát ha akarunk, akár a városban is tudunk evezni, méghozzá nem is akármilyen zúgókon!

GYIK (gyakran ismételt kérdések), általános tudnivalók

Raftingról bővebben 

Történet: a rafting története.
A kajak és kenu használata nem új keletű dolog.  Szerepének állandósulását jól mutatja az a tény is, hogy egyes indián törzsek, de legfőképpen az eszkimók között ma is ez a legelterjedtebb közlekedési eszköz.
A fenti szerepe mellett a sport és utazási (turizmus) célú kajakozás viszonylag későn jelent meg.
A múlt századi kísérletek után gyakorlatilag a XX. század elején jelennek meg az első komoly sportklubok az atlanti régióban. John MacGregor 1845-1869 között  saját hajót épít az eszkimó kajakokra alapozva, amit “Rob Roy”-nak nevez el és bejárja Európa sok vízi útját.  A kajakozás 1936-tól olimpiai sportág, a 16 versenyszámból 12-őt síkvízen tartanak.  John Wanderbeck 1959-ben megalakítja Discover Global Co. nevű klubját, ahol fizető vendégeknek szervez amolyan “vízi szafarit”,  több napon keresztül túráztak Észak-Amerika vadvízi folyóin. Általános tudnivalók.
Maga a vadvízi evezés valójában nagyon rövid múltra tekinthet vissza. Ezeket a felfújható, nagy tűrőképességű gumicsónakokat az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki, eredetileg speciális akciók végrehajtására az elit egységek számára. 

A természet bátrabb szerelmesei gyorsan felfedezték, hogy ezek a szívós, speciális vászonból készült csónakok gyakorlatilag törhetetlenek és minden akadályt képesek legyőzni.

Videók

1. családi illetve közepes nehézségű rafting videók  –  Lienz, Isel folyó

2. ww. kenu, miniraft, fun boat.

3. rafting mindenkinek

Programok, jelentkezés, szállás, utazás

rafting, családi rafting, canyoning, ww. kenu/miniraft/fun boat, via ferrata, családi via ferrata, SUP, Óriás Bob.

Navigáció
Vissza Canyoning Via ferrata Még több sport Jelentkezz online Kapcsolat Home