GY.I.K

Veszélyes a rafting ill. valamelyik sport azok közül amiket ajánlotok?
Ezek a sportok inkább izgalmasak, mint veszélyesek, ha betartod a túravezetők által diktált szabályokat. Persze itt is vannak nagyon komoly nehézségű szakaszok amik más kategóriába tartoznak.
Mi van ha beborulok, vagy kiesem a hajóból?
Tuti vizes leszel 🙂 Próbáld megfogni a hajó oldalán lévő kötelet és odahúzni magad a hajóhoz. Ha nem éred el, de a társad(id) bent maradt(ak) nyújtsd feléjük a lapátod „T” végét, majd ők odahúznak és bemászol. Ha ez sem működik, „vadvízi úszó pozícióban-háton fekve, láb előre néz, lábujjak kint a vízből” sodródj a csendesebb részig, ott ússz ki ill. várd a mentést.
Gyerekeket is lehet vinni?
Igen, ha már futni tudnak a picurok, mi tudunk programot ajánlani! Pl.:családi rafting, Galitzenklamm gyermek via ferrata vagy vízi játszótér, de van vadaspark és óriás bob is.
Kell tudnom úszni?
Nem feltétlenül, persze befolyásolja a szakasz választását. Legfontosabb, hogy víziszonyod ne legyen.
Kedvezmények? (gyermek, csoport, bérlet)
lsd: Kedvezmények
Mi kell a neoprén ruha alá és miért?
Alapvetően semmi, de komfortosabb a fürdőruha, zokni, póló viselése. Ha van sport aláöltözeted, azt vedd alá. 
Hideg lesz a víz?
A neoprén ruha melegen tart, egyébként 10-12 fokos Osttirolban az Isel folyó.
Milyen messze van a tenger?
Lienztől az Adria nagyjából 2 óra
Mit tudok csinálni a vadvízi sportokon kívül?
Napozni, túrázni, via ferrata túrákra menni a közelben, canyoningozni, óriás bobozni, bringázni, kirándulni.
Hogyan osztályozzák a különböző nehézségű szakaszokat, folyókat?
A vadvízi nehézségi skálával (ww I-VI) Kereskedelmi túra max. IV+ -os vízre szervezhető. A skála finomítása végett a III-as fokozattól kezdve bevezették a + – jelzést amit sokszor a vízmennyiség jelzésére használnak pl.: IV+ nagyon nehéz víz, gyors sodrás, gyakoriak a hirtelen kanyarok s veszélyes zúgók, az útkeresés bonyolult, a víz nyomása igen erős. Egy folyó besorolását befolyásolhatja a: sebessége, az átlagos vízmennyiség, mennyire veszélyesek és beláthatók az akadályok, az útkeresés bonyolultsága. WW I. könnyű víz, hirtelen kanyarok, kevés akadály,(de szép a táj!) WW II. közepes víz, kisebb hullámok és zúgók  WW III. nehéz, sok akadály, szabálytalan hullámok, jó manőverezés kell  WW IV. nagyon nehéz, zúgók, kisebb vízesések gyakoriak, az útkeresés bonyolult.  (nézelődés a szakasz végén) WW V. különösen nehéz, erősek a zúgók. Feltétlenül fel kell deríteni a partról és a helyiektől minél több informácót kell begyűjteni evezés előtt.  Csak tapasztalt vadvízeseknek javasolt!  WW VI. szinte teljesen járhatatlan, a legkisebb hibának is végzetes következményei lehetnek/lesznek. 
Hány szakaszt lehet evezni és milyen nehezek az új vadvízi paradicsomban, Kelet-Tirolban(Ausztria) - Lienz város - Isel folyó?
A környékünkön 5 szakasz közül választhatsz:
Milyen hajóba üljek elsőre?
A rafting túrákon raft hajókat használunk, a vadvízi kenu túrákon pedig 2-3 személyes miniraftokat vagy vadvízi kenukat. A kenuk I-III-as vadvízekre valók, míg a raftok I-IV-es vadvízre. Azonos nehézségű szakaszokon a nagyhajó mindig biztonságosabb. 
Tudnom kell evezni?
Nem, az alapokat megtanítjuk neked. Persze ha eveztél már, az mindenképp előny.
Milyen pénznemben lehet fizetni és a bankkártya általánosan elfogadott?
Euro és mindenféle kártyát elfogadnak.
Benzinkút hol van a közelben és meddig van nyitva?
Lienz, Huben, Matrei este 10-ig ill. non stop.
Van nálatok elsősegély csomag a túrán vagy a bázison?
Minden túravezetőnél van alapcsomag + a nagyhajókban komolyabb.
Mit vigyek magammal?
Váltás sportruha, törölköző, szemüvegpánt, kontaktlencsések sportszemüveget, fényképezőgép – video, bankkártya, biztosítás, szúnyog-kullancs riasztó, elemlámpa, zsebkés, napolaj, fájdalomcsillapító, napszemüveg, telefon, fürdőruha.
Merre menjek?
Bp.-, Győr, Bécsújhely, Eisenstadt, Graz, Klagenfurt, Spital, Lienz – 600km és kb. 6 óra.
Tudok fotózni/videózni?
Kisméretű kamerákat el tudunk vinni a vízen, de nem vállalunk felelősséget a gépekért. Ha van vízhatlan kamerád, azt hozhatod. Mi is csinálunk felvételeket, sőt profi fotós is van velünk.
Hol van jó étterem amit ajánlotok?
Ainet, Matrei, illetve St. Johannim Walde. 
Hol van bulizóhely?
Hétvégente nálunk. Lienzben pedig egy raklapnyi a belvárosban.
Szigorúak a rendőrök?
Igen. Világítás, ittas vezetés(2 sörig megengedett), biztonsági öv, ezekre harapnak főleg, nomeg ha 8-an vagytok egy twingoban.
Kutyát vihetek?
Persze, de felvigyázni nem tudunk rá, és a hajóba sem ülhet.
Műköröm, tűsarok, szemfesték, hajdizájn?
Nagyon fontos mind, de a túrán kényelmetlen.
Hány főtől indulnak túrák?
Egy főtől, mivel egész nyáron kint vagyunk. Ha én olyat akarok ami nincs a kínálatban, de kalandsport/aktív utazás vagy egyszerűen nem hiszem, hogy bárki megszervezné? Kérdezz, az nem kerül semmibe, ha tudjuk, akkor megszervezzük
Kell útlevél vagy elég a személyi?
Elég a személyi az EU-ban. Érdemes elolvasni, avagy jótanácsok : Mindig tartsd be a túravezetők utasításait. Készülj vegyes időjárásra bármelyik folyót is választod. Jó ha van: szúnyog-kullancs riasztó, elemlámpa, zsebkés, napolaj, fájdalomcsillapító, hitelkártya, napszemüveg, telefon, szemüvegpánt, fürdőruha, tartalék szemüveg vagy kontaktlencse. Használj zoknit a neoprén cipőbe és pólót a neoprén kabát alá, kényelmesebb – higiénikusabb. Ha tudsz maradj legalább három napra, programhelyszíneink gyönyörű természeti környezetben vannak, rengeteg fakultatív sport és relax lehetőséggel 🙂 Mielőtt vízreszállnál, ellenőrizd a felszerelésed minőségét, kérdezd a túravezetőt. Ha az esti party-ra indultok, optimalizáljátok az egy autóra jutó létszámot 🙂
A vadvíz alapszabályai vendégeknek:
Mindig tartsd be a túravezetők utasításait. Ha vízbe esel, feküdj a hátadra lábbal előre és összezárva sodródj a folyón (vadvízi úszó pozíció, lábujjakat tartsd kint!), fogd a a mentőmellény váll részét, tartsd az evezőlapátot a testeddel párhuzamosan. Kiesés után próbálj a hajóba kapaszkodni és lapátbeadás után bemászni. A túravezető által mutatott módon segíts a társadnak a hajóba visszajutni. Ne ugorj az ismerősöd után a vízbe mentési céllal, ezért vannak a túravezetők. Ha oldalt ütközik valaminek a hajó, mindig a tereptárgy fele dőlj, így megúszhatod a borulást. Ne kapaszkodj kiálló ágakba. Evezz, ha helyet akarsz a vízen változtatni még a zúgókban is! Piásan vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt ne szállj vízre. Ha nem tudsz, hát tanulj meg legalább alap szinten úszni mielőtt vadvízre mész evezni. A lényeg, hogy ne félj a víztől nagyon. Szemüvegesek használjanak pántot, javasolt a sport szemüveg a kontaktlencséseknek. Ne szemetelj a folyóparton és egyáltalán, használd a szemetest!