GY.I.K

Veszélyes a rafting ill. valamelyik sport azok közül amiket ajánlotok?
Ezek a sportok inkább izgalmasak, mint veszélyesek, a betartod a szabályokat. Persze itt is vannak nagyon komoly nehézségű szakaszok amik más kategóriába tartoznak.
Mi van ha beborulok, vagy kiesem a hajóból?
Tuti vizes leszel 🙂 Próbáld megfogni a hajó oldalán lévő kötelet és odahúzni magad a hajóhoz. Ha nem éred el, de a társad(id) bent maradt(ak) nyújtsd feléjük a lapátod „T” végét, majd ők odahúznak és bemászol. Ha ez sem működik, „vadvízi úszó pozícióban-háton fekve, láb előre néz, lábujjak kint a vízből” sodródj a csendesebb részig, ott ússz ki ill. várd a mentést.
Gyerekeket is lehet vinni?
Igen, ha már futni tudnak a picurok, mi tudunk programot ajánlani! Pl.:családi rafting, Galitzenklamm gyermek via ferrata vagy vízi játszótér, de van vadaspark és óriás bob is…..
Kell tudnom úszni?
Nem feltétlenül, persze befolyásolja a szakasz választását. Legfontosabb, hogy víziszonyod ne legyen.
Kedvezmények? (gyermek, csoport, bérlet)
lsd: Kedvezmények
Mi kell a neoprén ruha alá és miért?
Alapvetően semmi :), de komfortosabb mondjuk fürdőruha, zokni, póló viselése. Ha van sport aláöltözeted, azt vedd alá. 
Hideg lesz a víz?
A neoprén ruha melegen tart, egyébként kb. 10-12 fokos Osttirolban – Isel folyó.
Milyen messze van a tenger?
Lienztől az Adria kb. 2 óra
Mit tudok csinálni a vadvízi sportokon kívül?
Napozni, túrázni, via ferrata túrákra menni a közelben, canyoningozni, óriás bobozni,  jókat kajálni, bringázni, kirándulni, íjászkodni, partyzni…
Hogyan osztályozzák a különböző nehézségű szakaszokat, folyókat?
A vadvízi nehézségi skálával (ww I-VI) Kereskedelmi túra max. IV+ -os vízre szervezhető. A skála finomítása végett a III-as fokozattól kezdve bevezették a + – jelzést amit sokszor a vízmennyiség jelzésére használnak pl.: IV+ nagyon nehéz víz, gyors sodrás, gyakoriak a hirtelen kanyarok s veszélyes zúgók, az útkeresés bonyolult, a víz nyomása igen erős. Egy folyó besorolását befolyásolhatja a: sebessége, az átlagos vízmennyiség, mennyire veszélyesek és beláthatók az akadályok, az útkeresés bonyolultsága….. WW I. könnyű víz, hirtelen kanyarok, kevés akadály,(de szép a táj!) WW II. közepes víz, kisebb hullámok és zúgók  WW III. nehéz, sok akadály, szabálytalan hullámok, jó manőverezés kell  WW IV. nagyon nehéz, zúgók, kisebb vízesések gyakoriak, az útkeresés bonyolult.  (nézelődés a szakasz végén!) WW V. különösen nehéz, erősek a zúgók. Feltétlenül fel kell deríteni a partról és a helyiektől minél több informácót kell begyűjteni evezés előtt.  Csak tapasztalt vadvízeseknek javasolt!  WW VI. szinte teljesen járhatatlan, a legkisebb hibának is végzetes következményei lehetnek/lesznek. 
Hány szakaszt lehet evezni és milyen nehezek az új vadvízi paradicsomban, Kelet-Tirolban(Ausztria) - Lienz város - Isel folyó?
A környékünkön 5 szakasz közül választhatsz:
Milyen hajóba üljek elsőre?
A rafting túrákon raft hajókat használunk, a vadvízi kenu túrákon pedig 2-3 személyes miniraftokat vagy vadvízi kenukat. A kenuk I-III-as vadvízekre valók, míg a raftok I-IV-es vadvízre. Azonos nehézségű szakaszokon a nagyhajó mindig biztonságosabb. 
Tudnom kell evezni?
Nem, az alapokat megtanítjuk neked. Persze ha eveztél már, az mindenképp előny.
Milyen pénznemben lehet fizetni és a bankkártya általánosan elfogadott?
Euro és mindenféle kártyát elfogadnak.
Benzinkút hol van a közelben és meddig van nyitva?
Lienz, Huben, Matrei este 10-ig ill. non stop:)
Van nálatok elsősegély csomag a túrán vagy a bázison?
Minden túravezetőnél van alapcsomag + a nagyhajókban komolyabb.
Mit vigyek magammal?
Váltás sportruha, törölköző, szemüvegpánt, kontaktlencsések sportszemüveget, fényképezőgép – video, bankkártya, biztosítás, szúnyog-kullancs riasztó, elemlámpa, zsebkés, napolaj, fájdalomcsillapító, napszemüveg, telefon, fürdőruha, tartalék szemüveg vagy kontaktlencse.
Merre menjek?
Bp.-, Győr, Bécsújhely, Eisenstadt, Graz, Klagenfurt, Spital, Lienz – 600km és kb. 6 óra.
Tudok fotózni/videózni?
Kisméretű kamerákat el tudunk vinni a vízen, de nem vállalunk felelősséget a gépekért. Ha van vízhatlan kamerád, azt hozhatod. Mi is csinálunk felvételeket, sőt profi fotós is van velünk.
Hol van jó kajálda, mit ajánlotok?
Mindenhol;) Osttirolban még rosszat nem ettem!
Hol van bulizóhely?
Hétvégente nálunk;) Lienzben pedig egy raklapnyi a belvárosban!! Éjjel több transzferünk is indul, mivel 6 km-re van tőlünk.
Szigorúak a rendőrök?
Igen. Világítás, ittas vezetés(2 sörig megengedett), biztonsági öv, ezekre harapnak főleg, nomeg ha 8-an vagytok egy twingoban 🙂
Kutyát vihetek?
Persze, de felvigyázni nem tudunk rá, és a hajóba sem ülhet.
Műköröm, tűsarok, szemfesték, hajdizájn?
Nagyon fontos mind, de a túrán kényelmetlen.
Hány főtől indulnak túrák?
Egy főtől, mivel egész nyáron kint vagyunk. Ha én olyat akarok ami nincs a kínálatban, de kalandsport/aktív utazás vagy egyszerűen nem hiszem, hogy bárki megszervezné? Kérdezz, az nem kerül semmibe, ha tudjuk, akkor megszervezzük
Kell útlevél vagy elég a személyi?
Elég a személyi az EU-ban. Érdemes elolvasni, avagy jótanácsok 🙂 Mindig tartsd be a túravezetők utasításait. Készülj vegyes időjárásra bármelyik folyót is választod. Jó ha van: szúnyog-kullancs riasztó, elemlámpa, zsebkés, napolaj, fájdalomcsillapító, hitelkártya, napszemüveg, telefon, szemüvegpánt, fürdőruha, tartalék szemüveg vagy kontaktlencse. Használj zoknit a neoprén cipőbe és pólót a neoprén kabát alá, kényelmesebb – higiénikusabb. Ha tudsz maradj legalább három napra, programhelyszíneink gyönyörű természeti környezetben vannak, rengeteg fakultatív sport és relax lehetőséggel 🙂 Mielőtt vízreszállnál, ellenőrizd a felszerelésed minőségét, kérdezd a túravezetőt. Ha az esti party-ra indultok, optimalizáljátok az egy autóra jutó létszámot 🙂
A vadvíz alapszabályai vendégeknek:
Mindig tartsd be a túravezetők utasításait. Ha vízbe esel, feküdj a hátadra lábbal előre és összezárva sodródj a folyón (vadvízi úszó pozíció, lábujjakat tartsd kint!), fogd a a mentőmellény váll részét, tartsd az evezőlapátot a testeddel párhuzamosan. Kiesés után próbálj a hajóba kapaszkodni és lapátbeadás után bemászni. A túravezető által mutatott módon segíts a társadnak a hajóba visszajutni. Ne ugorj az ismerősöd után a vízbe mentési céllal, ezért vannak a túravezetők. Ha oldalt ütközik valaminek a hajó, mindig a tereptárgy fele dőlj, így megúszhatod a borulást. Ne kapaszkodj kiálló ágakba. Evezz, ha helyet akarsz a vízen változtatni még a zúgókban is! Piásan vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt ne szállj vízre. Ha nem tudsz, hát tanulj meg legalább alap szinten úszni mielőtt vadvízre mész evezni. A lényeg, hogy ne félj a víztől nagyon. Szemüvegesek használjanak pántot, javasolt a sport szemüveg a kontaktlencséseknek. Ne szemetelj a folyóparton és egyáltalán, használd a szemetest!