Lienz

Vissza

Lienz Kelet-Tirol fővárosa. Csodálatos környezetben fekszik, két folyó, az Isel és a Dráva összefolyásánál a Lienz-i Dolomitok lábánál. Különleges, szinte mediterrán éghajlatánál fogva a Napfény városának nevezik, Lienz főterét pálmák, és más délszaki növények díszítik. Történelmi város, hiszen ez Tirol egyetlen helye, ahol jelentős római kori leletekre bukkantak. Lienz ősi várát, Schloss Bruck, az Isel völgy bejáratának védelmére építették. A Dolomitok közelsége, a friss levegő, a sok napsütés Lienz-et az egyik legkedveltebb turista célponttá teszik télen – nyáron. A várost kettészeli az Isel folyó, rendszeresen vadvizi/rafting túrák haladnak el a boltíves hidak alatt.

Lienz
Lienz mediterrán hangulatú város, Lienz kerület központja, egyben Kelet-Tirol székhelye.
Ausztria egyik legnaposabb városa az Isel és a Dráva folyó összefolyásánál, a Hohe Tauern tövében fekszik. Lienz éghajlata annyira enyhe, hogy itt megélnek a pálmafák és más dél-északi növények.
Az eredetileg kelta település már a hallstatti korban létezett, később a rómaiak betelepültek, majd a görz-tiroli grófok székhelye lett.
Lienz városháza Lienz
Lienz történelmi emlékei viszonylag sértetlen állapotban vannak, annak ellenére, hogy a várost a második világháborúban a földel tették egyenlővé. A belváros házait újjáépítették. A város főterén a 16. században épült két kupolával díszített Lieburg kastély áll, mely a város önkormányzatának ad helyet. Innen másfél kilométerre a város határában találjuk Lienz várát, a Schloss Bruckot, amely 13. század második felében épült.

Schloss Bruck eredetileg a Görzi grófok tulajdona volt. Nevét a vár alatt az Iselen átívelő hídnak köszönheti. A vár jelenleg a város tulajdonában van és a néprajzi múzeumnak ad otthont.
A vár legfigyelemreméltóbb része a kápolna, ahol több min fél évezredes gótikus falfestmények láthatók. Az építmény a 16. század óta változatlan formában áll.

: Lienz Kelet-Tirol fővárosa. Csodálatos környezetben fekszik, két folyó, az Isel és a Dráva összefolyásánál a Lienz-i Dolomitok lábánál.