Általános infók, látnivalók

Vissza
Category: rafting szlovenia

1

 likes
Megosztás:
Bevezető

Szlovéniában, a Juliai Alpok hegyvonulatát szeli ketté a Soca ( Isonzó ) folyó. Ismerősen csenghet az Isonzó név, hiszen az első világháborúban  ebben a völgyben harcoltak az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai és az utolsó győztes csatája is itt zajlott.

Bovec az Olasz- Osztrák- Szlovén hármas határtól 35 km-re található, a várost a Júliai-Alpok csúcsai ölelik körbe.

Távolság: Bp-től Bovec (Szlovénia) kb. 600km, az utolsó 30-45 perc szerpentines, egyébként majdnem végig autópálya.

Szállások

Nagyon jó minőségű szállások vannak Bovecben és környékén (kemping 10 euro/fő/éj, apartmanok 20-25 euro/fő/éj, hotelek lekérés szerint).

Látnivalók

Soča forrás (Bovec – Soca forrás kb. 30km)
Bovecből ( Szlovénia ) a Predel hágó felé haladva, majd jobbra kanyarodva (katonai temető), innen egyenesen a Vrisic hágó felé megyünk. Majd elhagyva Trenta falut egy jobbos hajtűkanyarban balra térve (tábla jelzi) érjük el a Soca forrását.  A forrás páratlan természeti környezetben, a Triglav Nemzeti Park szívében található.  A túra első viszonylag könnyűnek mondható, végig a forrás által táplált patak medre mellett, helyenként falépcsőkön halad. A második szakasz valamivel nehezebb, ez egy meglehetősen meredek kaptatóval kezdődik, majd egy drótköteles kapaszkodókkal szegélyezett, sziklafalba vágott ösvényen érhetjük el a forrást.

Boka vízesés
A 106 méter magas és 30 méter széles Boka vízesés egyike Szlovénia legnagyobb vízeséseinek, Bovectől kb. 5 km-re található Kobarid irányában.  A vízesés több útvonalon is megközelíthető. Ha a tetejéhez szeretnénk feljutni, akkor a jobb oldalán kijelölt turistaúton kell haladnunk, ami meglehetősen meredek és a végén egy rövid drótkötéllel szegélyezett rész is várja a vállalkozó szelleműeket. Ez a túra kb. 3 óra csak felfelé.

A másik lehetőség a vízesés bal oldalán haladó turistaút, melyen a vízeséssel szemben levő, azzal nagyjából egy magasságban levő tisztásra juthatunk fel, innen gyönyörködve a csodálatos kilátásban.  Kb. 1,5-2 órát vesz igénybe felfelé, de a vízesés végig látható, így a túra tetszés szerint rövidíthető.

Kozjak vízesés (15m magas) és Napóleon híd
Bovectől ( Szlovénia ) kb. 25 km-re közvetlenül Kobarid előtt találjuk a Kozjak vízesést. A főút bal oldaláról Kobarid előtt egy hajtű leágazást találunk, ezen lehajtva elérjük a Napóleon hidat, amely a Soča egy 200 m hosszú szorosán ível át. Ezen hídon, amely 1750-ben épült keltek át Napóleon seregei a Predel irányába, erre az eseményre utal a neve is. A hídon átkelve balra fordulunk, itt az út jobb oldalán le lehet parkolni személyautókkal és buszokkal is. Innen egy kb. 1 órás, könnyű, de annál látványosabb túra vár a vállalkozó szellemű kirándulókra. A betonút bal oldalán kis tábla jelzi a letérőt a Kozjak vízesés irányába, útközben az I. világháborús frontvonal bunker maradványai mellett is elhalad a túra.

Kobarid
Bovectől kb. 25 km-re, a Krn lábánál fekvő kisváros, mely igen gazdag történelmi hagyományokkal rendelkezik. Kobaridban található az I. Világháborús Múzeum, melyet “a legjobb Európai Múzeum” címmel tüntettek ki 1993-ban. A múzeum az Isonzo front I. világháborús eseményeit mutatja be. A gyűjteményekben katonai relikviák, fegyverek tekinthetők meg, illetve egy élethűen rekonstruált bunker, ahol egy valódi csata hangjai mellet hallgathatjuk meg egy katona korabeli beszámolóját.

Gradič domb – olasz templom
Bovectől kb. 25 km-re, a Kobarid fölé magasodó Gradič dombon található épület érdekessége a templomot körülvevő háromszoros oszlopsor. A templomot 1696-ban szentelték fel, a nyolcszög alakú oszlopsorok, melyeket 1938-ban maga Mussolini adott át, később épültek hozzá. A három oszlopsor összesen 7014 az I. világháborúban elesett ismert és ismeretlen olasz katona földi maradványait őrzi.

Navigáció
Vissza Canyoning Családi rafting Aktív hétvége Jelentkezz online Kapcsolat Home