Általános info via ferrata

Vissza
Category: Via ferrata

1

 likes
Megosztás:

HOME – Galitzenklamm Via ferrata,  15 percre van tőlünk;)!!

Lienztől néhány kilométerre találjuk a Galitzenbach szurdokát (Galitzenklamm). Jól kiépített úton, fahidakon át vezet az út a szurdokban, amelynek során a hatalmas sziklák között vízesésekben gyönyörködhetünk.

A félnapos via ferrata vagy klettersteig programunkat azoknak ajánljuk, akik rövid, biztonságos, könnyed fél napos aktív programot keresnek Lienz környékén. A résztvevők 4 program közül választhatnak: Családi,  Normál, Adrenalin, Dopamin.

Bármelyik programunkhoz nagyon jól kapcsolható, kortól, nemtől függetlenül . Előképzettség nem szükséges, minden felszerelést biztosítunk, bázisunktól 15 perc autóval.

Mi az a via ferrata? 

Via ferrata (Olaszul) vagy Klettersteig (Németül) az Alpesi típusú hegyek, meredek, nehezen járható szikláin, mesterséges eszközökkel kiépített útvonal.  Úgyis mondhatnánk, hogy a hegyi túrázás és a sziklamászás keveréke, a kettő között helyezkedik el nehézsége és stílusa alapján. Legfontosabb eleme a via ferrátázáshoz használt mesterséges eszközöknek a drótkötél, ami elsősorban biztosításra szolgál, de kapaszkodásra is igénybe vehető. Néha kevés maga a drótkötél az előbbre jutáshoz, ilyenkor létrákat, mesterséges lépéseket vagy drótkötél hidakat építenek be.  A sport elterjedésével komplett via ferrata parkokat hoztak létre a környező országokban, ahol a klasszikus mászások mellett, magsaskötélpályákat, zip line csúszdákat, természetes gyermek játszótereket is építenek.

Nehézségi fokozatok 

A nehézségi fokokat az abc nagybetűivel jelölik A-F-ig. „A” a legkönnyebb és az F az már az extrém nehéz. Ahogy nehezebbé válnak úgy lesz egyre meredekebb és nehezebb a mászás, egyre kevesebb mesterséges eszközt felhasználva. Az „A”-s nehézségű jobban hasonlít a hegyi túrázáshoz, inkább egy drótkötéllel biztosított hegyi túrázás. A kihívások a „C”-től kezdődnek. Az „E és F”-es ferraták már függőleges, áthajló falakon vezetnek, nagyon jó mászó tudást igényelnek.

A – könnyű, B – kissé nehéz , C – nehéz, D – nagyon nehéz, E /F– extrém nehéz

Itt is, csak úgy mint az élet bármely területén, érdemes betartani a fokozatosság elvét. Képességeinket, határainkat óvatosan feltérképezve “ereszthetjük bele” magunkat egyre nehezebb és nehezebb mászásokba. A sport nagyon összetett. Nem elegendő, ha jó mászó vagy, ismerned kell a hegyeket, a biztosítási technikákat, az időjárást és még megannyi dolgot, hogy a mászással eltöltött idő rekreáció legyen ne rémálom.

Története 

A szó, “via ferrata” olasz eredetű és szó szerinti fordításban “vasalt utat” jelent, magyarul talán a „biztosított út” rá a legmegfelelőbb kifejezés, ami a német klettersteig utaknak felel meg. Nem egy új szabadidős sportról van szó. Története az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor a nehezen leküzdhető szakaszokat létrákkal, láncokkal építették ki az úri nép számára. Ugyanis akkor még csak a gazdagoknak volt lehetősége hegyet mászni. A ferraták sokat köszönhetnek az I. Világháborúnak. A Dolomitok keskeny sziklagerincein húzódó frontvonalat is védeni kellett és a katonák ilyen vasalt utakon közlekedtek. Ezért gyakran érezhetjük azt a Dolomitok via ferratáin mintha egy I. Világháborús múzeumot látogatnánk végig. Az elmúlt két évtizedben a világban végbement jóléti változás hatására, a via ferrata a szabadidő értelmes eltöltésének egyik népszerű módja lett.

Felszerelés 

A via ferrátázáshoz használt felszerelés 5 fontos részből áll: – beülő; – energiaelnyelő fék, ez nyeli el az esés energiáját; – kantár, mely a beülőhöz csatlakozik, karabiner – karabinerek; – sisak.

Ezek az eszközök biztosítanak téged mászás közben, használatukat minden túra előtt ismertetjük.

 

Navigáció
Vissza Rafting Canyoning Még több sport Jelentkezz online Kapcsolat Home